Stormschade aan het dak
Professionele dakdekkers en hoogwaardige materialen.



Gratis dakinspectie!
Vrijblijvende offerte aanvragen!
Offerte aanvragen
Last van stormschade?
Wanneer er windstoten van 50 km/u per of harder zijn, betekent dat storm. Helaas kan dat leiden tot schade waardoor dakpannen sneuvelen en lekkages ontstaan. Daarom moet er na iedere storm meteen gehandeld worden door het dak te controleren en te repareren indien nodig. Hoewel veel verzekeringen de schade vergoeden, moet je vaak zelf bijdragen door het eigen risico.
Per geval is het belangrijk om te kjiken naar de situatie. Losliggende dakpannen of uberhaupt dakpannen schade moet snel opgelost worden. Je wilt voorkomen dat onherstelbare schade ontstaan.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar wat er verzekerd is. Onder andere een beperkt casco verzekering heeft hier invloed op.


Veelvoorkomende stormschade
Ben je benieuwd naar wat soort stormschade veel voorkomt? We kunnen je vertellen dat het in de meeste gevallen gaat om dakpannen die zijn verschoven. Ze kunnen echter ook gebroken zijn of zelfs ontbreken. In het laatste geval zijn ze met de storm mee weggewaaid. Door deze gebeurtenissen ontstaan er vaak lekkages. Het is daarom belangrijk dat het dak na een storm uitgebreid wordt gecontroleerd om te kijken of er dakpannen goed moeten gelegd, of vervangen moeten worden.
Wanneer spreken we van stormschade?
Als er schade is opgetreden na een storm in combinatie met minimaal windkracht 7, is er sprake van stormschade. Windkracht 7 betekent dat we te maken hebben met windstoten van op zijn minst 50 km/u. Wanneer deze snelheden worden bereikt is de kans groot dat dakpannen van zijn plaats komen, wat kan resulteren in problemen met de dakbedekking, met lekkage als gevolg.
Help! Lekkage na een storm
Wanneer je er achterkomt dat je last hebt van een lekkage na een storm, is het van groot belang dat je hier zo snel mogelijk werk van maakt. Zo kun je voorkomen dat je meer schade krijgt. Maak als eerst gebruik van emmers om het water op te vangen dat naar beneden drupt door de lekkage. Maak gebruik van een zeil om het lek tijdelijk te dichten.
Als je deze stappen hebt ondernomen zul je contact op moeten nemen met een dakdekker. De dakdekker komt zo nodig met spoed naar je toe om het dak grondig te inspecteren. Er wordt vervolgens gekeken naar hoe de dakreparatie kan worden uitgevoerd. Spoedreparaties kunnen extra kosten met zich meebrengen.


Schade aan het dak door storm: ben ik verzekerd?
Als je getroffen bent door stormschade wil je natuurlijk weten of de kosten worden gedekt door de verzekering. In veel gevallen wordt stormschade vergoed wanneer je beschikt over een opstalverzekering. De voorwaarden die daaraan worden gesteld kunnen per verzekeraar verschillen. Zorg er daarom voor dat je je polis goed doorneemt.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat schade niet wordt gedekt wanneer er onvoldoende onderhoud is gepleegd. Ook worden er niet altijd vergoedingen uitgegeven bij bepaalde windkracht. Tevens geldt er vrijwel altijd een eigen risico. Dat houdt in dat je een deel van het bedrag zelf zult moeten betalen.
Stormschade voorkomen: 5 tips
Iedereen kent natuurlijk wel het gezegde ‘beter voorkomen, dan genezen’. Omdat storm aardig wat schade kan veroorzaken aan het dak, hebben we de beste tips voor je op een rij gezet zodat je schade zo veel mogelijk kan beperken.

Regelmatig dakpannen controleren
Het is belangrijk dat je regelmatig controleert of er dakpannen los zitten of beschadigd zijn. Het wordt aangeraden om dit zeker te doen wanneer er een hevige regenbui is geweest of een flinke storm. Wanneer dakpannen niet goed zijn aangesloten kan dat al meteen voor kleine problemen zorgen, met lekkage als gevolg.
Dakgoten en afvoerpijpen schoonmaken
Om stormschade tot een minimum te beperken is het ook van belang dat zowel de dakgoten als de afvoerpijpen worden schoongemaakt. Op het moment dat deze verstopt raken leidt dat tot waterophoping waardoor de dakbedekking zwakker wordt. Verwijder in de herfst regelmatig bladeren uit de dakgoten.
Zwakke punten versterken
Inspecteer zwakke punten die te maken hebben met het dak. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een dakkapel, maar ook de schoorsteen. Deze zijn vaak een stuk gevoeliger voor stormschade. Zorg er daarom voor dat alles goed is bevestigd.
Geen overhangende takken
Een andere tip is om takken die over het dak hangen te vermijden. Bij een zware storm is de kans groot dat deze zorgen voor een hoop schade. Zeker wanneer de boom omvalt. Zorg er daarom voor dat bomen regelmatig worden gesnoeid en dat overhangende takken worden verwijderd. Daarmee verminder je direct de kans op schade.
Stormankers installeren
Je kunt tot slot ook overwegen om stormankers te installeren. Dit geeft extra bescherming aan het dak. Dakbedekking wordt beter verankerd waardoor dakpannen minder snel loslaten tijdens een harde windvlaag.

De dakdekker specialisten
Gratis en vrijblijvend advies
Gratis offerte aanvragen!
Vrijblijvende offerte aanvragen!